lauantai 12. lokakuuta 2013

Alzheimer Europe Conferense Maltalla osa 2

Seminaarin anti on erittäin monipuolinen ja tänäänkin oli useita mahdollisuuksia rakentaa omanlainen ohjelma valitsemalla omia kiinnostuksen kohteita. Aamulla päätimme, että aloitamme kuuntelemaan hoitajien koulutukseen liittyviä tietoiskuja.

Maltalla sairaalan osastoilla tehdyissä tutkimuksissa tutkittiin hoitajien asennetta dementiapotilaisiin. Hieman yli puolet koki omat asenteensa myönteisiksi, mutta tarkemmissa kysymyksissä selvisi mm., että noin 69 prosenttia ei halunnut tehdä työtä muistisairaiden potilaiden kanssa, 82 prosenttia piti potilaita agressiivina ja yhteistyökyvyttöminä ja 68 prosenttia koki, että ei arvostanut omaa työtään. Johtopäätöksenä tästä hoitajien koulutukseen tulisi panostaa, jotta he viihtyisivät työssään paremmin ja arvostaisivat sitä. Mielenkiintoista olisi tehdä sama kysely Suomessa työskenteleville hoitajille.

Hollantilaisten kehittämässä Into D`mentia -virtuaaliseen kokemukseen pohjautuvassa menetelmässä oppii ymmärtämään sairastunutta ja hänen maailmaansa sekä sitä kautta empatia ja ymmärrys hoidettavaa kohtaan lisääntyy.

Mielenkiintoinen oli myös englantilaisten esitelmä nukketerapiasta, jota käytetään lievittämään muistisairauteen kuuluvaa yleistä stressiä.

Kahvin lomassa esittelimme Take Care -kampanjaa ja muutamia kiinnostuneita ilmaantuikin esittelyyn.
Yleisöä kiinnosti erityisesti kampanjan ajankohta ja pituus, kampanjan rahoittaja sekä turvallisuustietopankin sisältö.

Tänään oli monta suomalaista puheenvuoroa. Sirkkaliisa Heimonen esitteli logoterapeuttista lähestymistapaa hoitajien koulutuksessa, Anna Mäki-Petäjä-Leinonen muistisairautta sairastavien vapauden rajoittamisesta ja Merja Riikonen kertoi Kotiovelta liikkeelle -hankkeesta. Paikalla oli kaiken kaikkiaan paljon suomalaisia, tapasimme lounaalla muutaman gerontologinkin Helsingistä.

Ensi vuonna Euroopan seminaari pidetään Glasgowissa 20.-22.10.2014 ja aiheena silloin on "Dignity and autonomy in dementia".


1 kommentti:

  1. Tärkein ominaisuus hoitajalla on aika jos aikaa on potilasta kohden 15min kerralla ei mikään koulutus korvaa aikaa.

    VastaaPoista