torstai 18. huhtikuuta 2013

28th International Conference of Alzheimer's Disease International 18.-20.4.2013 Taipei, Taiwan

Terveisiä Taipeista, Taiwanin pääkaupungista!

Muistiliitto - Heidi, Henna sekä hallituksen jäsen, liittovaltuuston puheenjohtaja Markus Löfström - edustaa tällä hetkellä  Alzheimer Disease Internationalin (ADI) kansainvälisessä konferenssissa.

Ennen seminaaria ADI:n jäsenet ympäri maailman kokoontuivat kokoukseen, jossa käytiin läpi ADI:n toimintaa, keskusteltiin uudesta strategiakaudesta ja myös hyväksyttiin kolme uutta jäsentä ADI-perheeseen. ADI:n tämän vuoden teema "Dementia: a journey of caring" kuulosti suomalaisen korvaan erityisen hyvältä, sillä tämä kansainvälinen teema tukee täydellisesti meidän omaa tämänvuotista Välitä! -kampanjamme.

Seminaari alkoi tänään upealla tervetuliaisohjelmalla, jossa näimme mm. tanssiesityksen, jonka tähtenä muistisairas rouva sekä miehensä Yang. Kulttuuripläjäyksen jälkeen pariskunnan tytär kertoi koskettavasti kokemuksistaan muistisairaan äidin tyttärenä.


Päivä loppui tervetuliaisseremoniaan, jossa taisimme suurina ruuan ystävinä santsata ruokaa viitisen kertaa. Samalla esittelimme kiinnostuneille Välitä! -kampanjaa. Esimerkiksi australialainen ja tunisialainen nainen kertoivat, että heillä tunnetaan sama ongelma, joskin heillä sitä ei pahimmillaan aiheuta pakkanen ja lumi, vaan paahtava kuumuus ja dehydraatio. Tunisialainen nainen tosin mainitsi, että oli heilläkin tänä vuonna lunta - kaikkea sitä täällä kansainvälisissä seminaareissa oppii!

Varsinaisesta ohjelmasta mieleen jäi preventio-esitykset, joista saimme enemmänkin vahvistusta vanhalle tiedolle kuin täysin uutta informaatiota. Joskus sekin on kuitenkin tärkeää: tietää puhuvansa oikeista asioista. Pikkutaistelu termistöstäkin käytiin yleisön edustajan ja ADI:n Marc Wortmanin kanssa siitä, onko dementiaa olemassa - tai pikemminkin, onko se sickness vai illness. Täytyy myöntää, että varsinkin Heidillä loppui tässä vaiheessa ymmärrys (vai kielitaito?).


Tähtihetkemme oli Virginia Bellin ja David Troxellin kanssa vietetty juttutuokio. He kertovat huomenna päivittämästään Dementia Bill of Rightsistaan. Odotamme innolla, ja bloggaamme kun tiedämme enemmän!


Suomalaisia täällä on myös Itä-Suomen yliopiston Tarja Välimäki, Anne Koivisto ja Janne Martikainen sekä Suomen Psykologisen Instituutin ja Helsingin Alzheimer-yhdistyksen edustajana Sanna Aavaluoma. Omat esityksemme ovat lauantaina, muu Suomen poppoo luennoi huomenna. Kiirettä pitää, että ehtii kokea, nähdä, oppia ja kuulla kaiken kiinnostavan!

Mutta on täällä hetki ehditty lomaillakin!. Kaksi päivää painoimme päät kolmansina jalkoina ympäri Taipeita haistellen tuntemattomia tuoksuja, ihaillen neonvaloja ja kuunnellen käsittämättömältä tuntuvaa Kiinan kieltä. Eniten - katujen tallaamisen lisäksi - olemme nauttineet Maokongin gondolan kyydistä (Hennan kuvaavasta ilmeestä huolimatta). Samaisessa hytissä törmäsimme sattumalta myös suomalaiseen mieheen, joka kertoi kymmenen vuoden Aasian kokemuksensa pohjalta kiinnostavia faktoja niin taiwanilaisista, paikallisesta ruuasta kuin Taiwanin ja Manner-Kiinan suhteistakin.


Huomiseen!
Heidi ja Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti