keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Yhteenvetoa

Hieman haikein mielin jäi keväinen Lontoo valmistautumaan olympialaisiin ja kotimaa kutsui väsynyttä matkailijaa lauantaina 11.3. 




Mitä sitten jäi käteen?

Ehkä päällimmäiseksi henkilökohtaisesti jäi mieleen muistisairaiden ihmisten aktiivinen osallistuminen tapahtumaan sekä puheenjohtajina, puhujina kuin aktiivisina kommentoijina ja keskustelijoina luennoilla. On korvaamattoman tärkeää, että sairastuneet tulevat omilla kasvoillaan mukaan toimintaan. Lisäksi aktiiviset muistisairaat ihmiset tekevät juuri sitä parasta asennevaikuttamista!

Yksi koskettavimmista puheenvuoroista oli James McKillopin (Alzheimer Scotland) puheenvuoro, jossa hän kertoi, että hänen elämänsä oli ennen diagnoosia tyhjää ja merkityksetöntä. Hän ei ajanut partaansa eikä peseytynyt. Tytär vei hänet melkein väkisin lääkäriin, hän sai diagnoosin ja pääsi mukaan Alzheimer Scotlandin toimintaan. Nyt hänellä on uusia ystäviä, mielekästä tekemistä ja voikin sanoa, että diagnoosin myötä hän sai elämälleen merkityksen. Ihana, erikoinen tarina.




Kanadassa kehitetty First Link on mainitsemisen arvoinen. First Link pyrkii saamaan sairastuneet heti diagnoosin jälkeen järjestötoiminnan ja palveluiden piiriin niin, että sairastunut ja perhe tietävät, mistä saavat apua ennen kuin tilanne kotona kriisiytyy.

Huomio kiinnittyi lisäksi sellaiseen asiaan, että useissa puheenvuoroissa (sairastuneiden, asiantuntijoiden ja median) toistui sama viesti. "Alzheimerin tauti ei ole kiinnostava, koska se on vanhojen ihmisten sairaus". Mielestäni olisi tärkeää ottaa puheeksi myös se näkökulma, että Alzheimerin tauti ei ole pelkästään  vanhojen ihmisten sairaus! Työikäisten erityiskysymykset olivat varsin vaatimattomasti esillä konferenssin mittakaavaa ajatellen.




Kokonaisuutena tilaisuus oli ammatillisesti paitsi valtavasti informaatiota ja motivaatiota antava myös vertaistuen merkitys on mainittava. Yhteisellä asialla, yhteisiä tavoitteita kohti ollaan menossa maailman laajuisesti jokainen oman tilanteensa ja resurssiensa mukaan. Lämpimästi suosittelen, että jokaisessa konferenssissa meiltä joku olisi vaikka vain kuulemassa, verkostoitumassa ja haistelemassa kansainvälisiä tuulia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti